De Groep

De Frans Naereboutgroep werd opgericht op 11 februari 1977 in Goes door Peter van Dijk en Victor Boel. Destijds begonnen met tien landverkenners verdeelt over twee patrouilles is de groep inmiddels uitgegroeid tot een Scoutinggroep met ruim 100 jeugdleden, verdeelt over zes speltakken. In 1985 werden de eerste schreden binnen het waterwerk gezet en een jaar later maakten de Landverkenners de overstap naar Zeeverkenners. In 1991 zijn de Landverkenners opnieuw gestart en sindsdien is de Scoutinggroep Frans Naerebout een groep met zowel land- als waterspeltakken, die allemaal uit jongens en meisjes bestaan.

Bij de oprichting had de Frans Naereboutgroep nog niet te beschikking over een eigen gebouw. De eerste anderhalf jaar werden de bijeenkomsten dan ook noodgedwongen gehouden op de zolder van een bouwmaterialenhandel in Goes. Op 23 september 1978 werd eindelijk het eerste eigen clubgebouw, De Baak, geopend aan de Houtkade in Goes. Het gebouw was al snel te klein, waarna er een 2de houten gebouw naast de eerste Baak gezet werd.In 1995 werd, na jarenlange voorbereiding, het gloednieuwe stenen Scoutcentrum De Baak, aan het Goese Meer, in gebruik genomen.

Een Scoutinggroep is natuurlijk geen eiland op zichzelf en daarom zoeken de leden van de Frans Naereboutgroep regelmatig Scouts van andere groepen op. Soms om samen op avontuur te gaan zoals tijdens de regiospelen van de Welpen en de Dolfijnen. Soms om hun kennis en vaardigheden te meten tijdens regionale (en soms zelf landelijke) roei-, zeil- en kookwedstijden. Maar altijd voor de gezelligheid en om nieuwe Scouts te ontmoeten.Daar zijn ook de weekend- en zomerkampen uitermate geschikt voor. Deze worden vrijwel altijd gehouden op kampeerterreinen waar ook andere Scouts te vinden zijn. Van kampeerboerderijen tot onbewoonde eilanden, van kleine regionale kampeerterreinen tot grote internationale scoutcentra, de kans is groot dat er een wel een tent van de Frans Naereboutgroep gestaan heeft.

Tijdens deze kampen leren de jeugdleden niet alleen kamperen, met alles wat daar bij hoort. Ze doen ook allerlei nieuwe (internationale) contacten op en ontdekken zo dat Scouting over de hele wereld hetzelfde en toch heel verschillend is.In de 30 jaar dat de Frans Naereboutgroep nu bestaat is er al heel wat afgereisd. Zomerkampen naar België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Zwitserland en zelfs de Nederlandse Antillen zijn in de logboeken terug te vinden. Maar ook de grote evenementen in eigen land zijn (met de eigen vloot) bezocht, zoals een Europese- en een Wereld Jamboree, diverse NaWaKa’s en vele ZeWaKa’s.Een vloot die trouwens is uitgegroeid van drie tweede hands vletten in de jaren ’80 tot tien volledig getuigde vletten in 2011.

Scouting is niet alleen een jeugdvereniging die een plezierige vrijetijdsbesteding aan haar leden biedt. Scouting is ook maatschappelijk betrokken. Dit uit zich bij de Frans Naereboutgroep onder andere in de jaarlijkse deelname aan de dodenherdenking in Goes. Verder doet de groep al tien jaar mee aan Coastwatch. Dit is een project van Stichting De Noordzee. Doel van dit project is het inventariseren van de hoeveelheid  en het soort afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust. De Frans Naereboutgroep werkt niet alleen mee aan het inventariseren van het afval, ze ruimt het natuurlijk ook op!

Om al deze activiteiten in goede banen te leiden is bij de Scoutinggroep Frans Naerebout een groep vrijwilligers actief. Als leiding van de diverse speltakken bieden zij de jeugdleden van de groep niet alleen een leuke en leerzame vrijetijdsbesteding, zij staan ook garant voor veiligheid en kwaliteit. Kwaliteit van zowel materiaal als kennis. Iets waar veel tijd en energie in geïnvesteerd wordt, onder andere door het volgen van diverse trainingen en cursussen.

Scoutinggroep Frans Naerebout, al ruim 30 jaar een begrip in scouting!