Dolfijnen

Wat leuk dat je even op de pagina komt kijken van de dolfijnen!

Waarom heten wij dolfijnen?

Deze naam is afgeleid van het dolfijnenverhaal. Iedere speltak in de leeftijd van 7 tot 11 jaar binnen de scouting heeft een verhaal waarop de naam van de speltak en de bijeenkomsten zaterdagmiddag zijn gebaseerd. Het dolfijnenverhaal gaat over een jongen (Jarl) en meisje (Maj) die met hun ouders een reis gaan maken met hun boot. De motor van de boot gaat kapot en ze komen in noodweer terecht. Als het noodweer voorbij is, zijn ze de weg kwijt. Dan komen er dolfijnen aanzwemmen en deze wijzen Jarl en Maj en hun ouders de weg naar een haven waar ze hun boot kunnen repareren. Dit is op Dolfijneneiland. Aangezien het de familie goed bevalt op het eiland blijven ze daar wonen. Jarl en Maj beleven allerlei avonturen op het Dolfijneneiland en leren allerlei dieren kennen waarmee ze kunnen praten. Deze dieren hebben ieder een eigen persoonlijkheid en dingen die ze leuk vinden om te doen.

Wat doen de dolfijnen?

Op zaterdagmiddagen hebben we opkomst van 13.30 tot 16.00 uur. We doen dan programma’s rondom het dolfijnenverhaal. De dolfijnen maken kennis met de dieren van het Dolfijneneiland door spelletjes te doen die bij de persoonlijkheid van het dier passen. We doen ook wel eens programma’s buitenom het dolfijnenverhaal, bijvoorbeeld het smokkelspel in het bos of vuurtje stoken.

Het dolfijnenverhaal speelt zich af op en rond het water en dat betekent dat we in de zomer een aantal keer gaan zeilen in lelievletten. We varen dan op het Veerse Meer. We proberen de dolfijnen ook wat van het zeilen te leren. De dolfijnen hebben in de boot een zwemvest aan en met iedere lelievlet vaart een leiding mee. Ieder jaar gaan we ongeveer vijf dagen met de dolfijnen op zomerkamp. We kamperen dan in tenten en nemen de boten mee. Verder organiseren we een paar keer per jaar uitstapjes, bijvoorbeeld naar de dierentuin.

We starten iedere zaterdagmiddag met een ritueel en sluiten de dag ook zo weer af. We hijsen de Nederlandse vlag (en aan het eind van de middag strijken we deze) en we zeggen met z’n allen de ‘dolfijnen-yel’ op. De groep dolfijnen (24) is ingedeeld in groepjes. Dit noemen we vinnen. In een vin zitten ongeveer zes dolfijnen. De dolfijnen zeilen in deze vaste groepjes en doen de programma’s in deze groepjes. Ook al hebben de dolfijnen hun eigen vin, ze spelen ook vaak met de dolfijnen uit een andere vin. We doen namelijk ook regelmatig gezamenlijke spelen. Iedere vin heeft een ‘topper’ en een ‘tipper’. Dit zijn (meestal) de oudsten van het groepje. Ze ‘leiden’ als het ware hun groepje en krijgen iets meer verantwoordelijkheden dan de rest. De topper is het hoofd van het groepje en de tipper is zijn of haar hulp en tevens de ‘hoofd-leiding’ als de topper er niet is. Iedere vin heeft een eigen naam, vernoemd naar soorten dolfijnen, bijvoorbeeld Beloega’s, Grienden, Narwals en Tuimelaars.

Wil je lid worden?

Als dit je aanspreekt, stuur ons dan een mailtje, dan nemen wij contact met jullie op. Je mag drie keer komen kijken voordat je beslist of je lid wilt worden van de dolfijnen.  

Ons emailadres is: dolfijnenfn@gmail.com 

Tot ziens bij de dolfijnen!