Nautische Commissie

De Nautische Commissie zorgt voor de roei- en zeilinstructie bij de Frans Naerebout. Als je bij de zeeverkenners zit, kan je roei- en zeildiploma’ s behalen.

Deze diploma’ s zijn landelijk erkende CWO diploma’ s. Voordat je examen kunt doen, moet er natuurlijk eerst geoefend worden. Dit gebeurt op zaterdagmorgen op het Goese meer of op het Veerse meer. Als eerste begin je met je roeidiploma. Als je dat binnen hebt, dan ga je door voor je zeildiploma. De theorie wordt in de winter gegeven op het scoutcentrum De Baak. Als je je zeildiploma hebt gehaald kun je zelfstandig op pad met een lelievlet.

Bij de roei-instructie leer je commando’ s te geven en op te volgen. Door het opvolgen van commando’s zorg je er met zijn allen voor dat de boot de goede kant op gaat.

Bij de zeil-instructie leer je bijvoorbeeld op welke manier je aan kunt leggen aan een steiger en hoe je een fok op moet doeken.

Het is ook belangrijk dat je de theorie over het roeien en zeilen goed kent. Je leert bijvoorbeeld wat de voorrangsregels zijn op het water en welke onderdelen er op een lelievlet zitten.

De Nautische Commissie is sinds 2007 actief, we zijn begonnen met instructie geven aan de bootsmannen en kwartiermeesters, dit zal langzaam worden uitgebreid. We streven ernaar dat zoveel mogelijk zeeverkenners roei- en zeildiploma’ s kunnen behalen.

Groetjes van de Nautische Commissie,Laurens, Caroline en Thomas

Klik hier voor de planning van de instructies.

Download hier de diploma-eisen.